BİLGEUS FORUM
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

BİLGEUS FORUM

06 06 2009
 
AnasayfaLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap

 

 pamukkale travertenleri

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
korkusuz_ajan

korkusuz_ajan


Mesaj Sayısı : 79
Kayıt tarihi : 16/03/09

pamukkale travertenleri Empty
MesajKonu: pamukkale travertenleri   pamukkale travertenleri I_icon_minitimeÇarş. Mart 18, 2009 2:03 am

Pamukkale travertenleri
« :»

--------------------------------------------------------------------------------
TRAVERTENLER
Travertenler çok yönlü,çeşitli nedenlere ve ortamlara bağlı,kimyasal reaksiyon sonucu çökelme ile oluşan bir kayadır. Pamukkale termal kaynağını meydana getiren jeolojik olaylar geniş bir bölgeyi etkilemiştir. Bu bölgede sıcaklıkları 35-100OC arasında değişen 17 sıcak su alanı bulunmaktadır. Pamukkale termal kaynağı bölgesel potansiyel içindeki bir ünitedir. Kaynak,antik dönemlerden beri kullanılmaktadır. Su termal kaynaktan çıktıktan sonra 320m. uzunluğunda bir kanal ile traverten başına gelmekte ve buradan 60-70m.’lik kısmı çökelmenin olduğu traverten katkatlarına dökülmekte ve ortalama 240-300m. yol katetmektedir. Katkat havuzcuklarında ve katkat seddelerinde,çökelmekte olan kalsiyum karbonat,baslangıçta yumuşak bir jel halindedir. Zaman içinde sertleşmekte ve traverten olmaktadır. Ancak ziyaretçiler tarafindan katkatlar üzerinde gezilmesi ve oynanması,henüz yumuşacık haldeki kalsiyum karbonatlarin ezilmesine,dağılmasına neden olmaktadır.


Termal kaynak suyu,normal şartlara dönüşmeye ve traverten oluşumuna neden olmaktadır. Termal sudaki kalsiyum bikarbonatin aşırı miktarda bulunması ve suyun yüzeye çıkışı sonucu bikarbondioksit açığa çıkmakta ve kalsiyum karbonat çökmektedir.

Beyazlığın oluşumunda,hava şartları,ısı kaybı,akışın yayılımı ve süresi etkilidir. Çökelme,termal sudaki karbondioksitin havadaki karbon dioksit dengeye gelinceye kadar devam etmektedir. Yerinde yapılan analizlerde,kaynak başındaki suyun karbondioksit miktari ortalama 725 mg/1t. iken suyun travertenleri terkettiğinde bu miktar 125 mg/lt.’ye düşmektedir. Keza kalsiyumbikarbonat da benzer şekilde 1200 mg/lt’den 400 mg/lt’ye düşmektedir. Keza Ca 576/8 mg/lt’ye düşmektedir. Bu analiz sonucuna göre 1 lt. sudan traverten üzerine 499.9 mg Ca CO3 çökelmektedir. Bu miktar 1 1/sn su için günde 43191 g. çökelme demektir. Ortalama yoğunluğu 1.48 g / cm3 alan kaplar. Suyun ortalama debisi 466.21/sn olduğuna göre 13.584 m2 alan beyazlatılabilecektir. Pratikte bu şartları yerine getirmek güçtür. Ancak bu teorik yaklaşıma göre yılda 1 mm. kalınlığında 4.9km2 alan beyazlatılabilir. Şu anda traverten alanı 22.000 m2’ye ulaşmış olup,bu mevcut travertenlere insanların ayakkabı ile girişleri 15 Mayıs 1997 tarihinde yasaklanmıştır.



Ancak Örenyeri Güney Kapısı tarafındaki “Domuz Çukuru” diye tabir edilen3.000 m2’lik teraslarda ve yine eski araç yolu olan Pamukkale Kasabası’na bağlantı sağlayan yol,yürüyüı yolu olarak yerli ve yabancy turistlerin kullanımına serbest olup,dolayısıyla bu bölgelerde insanların travertenlerle teması sağlanmaktadır.
Traverten Üstü Anıt Mezar Ev Tipi
Termal Su Kaynağı(Özel İdare Havuzu)
Kirmizi Travertenler

Kirmizisu ; merkez ilçe Karahayit Kasabasi içindedir. Pamukkale’nin yaklasik 5 km kuzeyindedir. Kirmizisu travertenleri 600C sicaklikta çikan termal su çevresinde olusmustur. Termal suyun içindeki maden oksitleri nedeniyle kirmizi,yesil ve beyaz renkli traverten tabakalari olusmustur.
Yakin zamana kadar daha çok iç turizme hizmet veren Karahayit Kaplicalari artan konaklama tesisleri ile önem kazanmis ve Pamukkale’den sonra turizmdeki yerini almistir.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
pamukkale travertenleri
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
BİLGEUS FORUM :: GENEL KÜLTÜR :: güzel yurdumuz-
Buraya geçin: